Zelf pindakaas maken? Zo doe je dat.

      Geen reacties op Zelf pindakaas maken? Zo doe je dat.

Pindakaas is al jarenlang een zeer geliefd voedingsmiddel. In vrijwel elk Nederlands huishouden vindt je wel een potje pindakaas. Niet alleen veelgebruikt voor een smeersel op brood, maar ook door havermout of andere gerechten neemt pindakaas in populariteit toe. Niet alleen in Nederland wordt pindakaas veel geconsumeerd, ook in de VS en Canada vindt je talloze variaties. Niet alleen is pindakaas onwijs lekker, het is ook super eenvoudig om zelf te maken. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Voedingsstoffen in pindakaas

Pindakaas is rijk aan plantaardige vetten en eiwitten en vitamines B1 en B3. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert en keurt de geïmporteerde pinda’s die gebruikt worden voor pindakaas goed. In Nederland geproduceerde pindakaas werd in 2004 door het RIVM als veilig beoordeeld. Toch fijn om te weten als je het volgende potje opendraait. In pindakaas zitten natuurlijk vooral een heleboel pinda’s en daarbij olie, vet en zout. Veel pindakaassoorten zijn daarmee veganistisch. In de supermarkt kom je tegenwoordig veel verschillende merken en soorten tegen, waaronder de smooth variant maar ook met echte pindastukjes.

Zelf maken

Zelf pindakaas maken is super makkelijk. De beste pindasoort die je kunt gebruiken is de “runner”. Dit zijn hele kleine pinda’s die je bij een notenspeciaalzaak kunt verkrijgen. Als ze niet kunt vinden, ga dan voor ongebrande pinda’s. Deze moet je ongeveer een kwartier op een vlakke bakplaat branden. Pinda’s die al gebrand zijn mag je evengoed nog even vijf minuutjes op een bakplaat nabranden. Vervolgens kun je de pinda’s malen in de keukenmachine. Voeg wat olie en zout toe, dan geleidelijk de pinda’s. Je kunt zelf variëren door extra ingrediënten toe te voegen, bijvoorbeeld een koffiesmaak of kokos. Je eigen pindakaas kun je ongeveer een maand lang bewaren in een luchtdichte pot, al blijft het vers natuurlijk wel het lekkerst. De levensduur kun je nog een weekje verlengen door het potje in de koelkast te bewaren.

De gouden tip

Om je eigen pindakaas nu extra smeuïg te maken kun je een beetje palmolie toevoegen. what is palm oil? Nou, palmolie is olie gewonnen uit de vruchten van een oliepalm. Een plantaardige olie die onwijs veel gebruikt wordt voor allerlei verzorgingsproducten en voedingsmiddelen. Hoewel je wellicht geen positief beeld hebt bij palmolie hebben er al veel ontwikkelingen plaatsgevonden binnen de winning van palmolie. Organisaties als EPOA maken zich hard voor duurzame productie. Zo wordt steeds vaker gebruikte landbouwgrond gebruikt voor palmolieplantages in plaats van dat daar regenwoud voor wordt gekapt. Bij het kopen van palmolie kun je het best even kijken naar het keurmerk, zo weet je zeker dat je een duurzaam potje koopt.