Een vrachtwagen kopen? Hierbij een korte checklist! 

Op zoek naar een nieuwe vrachtwagen voor je bedrijf? Dat is alles behalve een eenvoudige klus. Als ondernemer of inkoper heb je namelijk te maken met verschillende wensen en eisen waar de vrachtwagen aan moet voldoen. Daarnaast zit je vaak ook nog met een bepaald budget en misschien ook nog wel met andere belangrijke koopcriteria zoals het merk of het gewicht. In dit blog geven we je dan ook een aantal punten die je voor jezelf als checklist kunt gebruiken.

Het kostenplaatje

Een vrachtwagen, of camion zoals een truck in het Belgisch ook wel wordt genoemd, wordt (bijna) altijd gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit houdt in dat de vrachtwagen dus wordt gekocht voor je bedrijf en niet voor jezelf om er ’s ochtends je kinderen mee naar school te brengen of boodschappen mee te gaan doen. Daarom is het belangrijk om een kosten- en batenanalyse voor jezelf te maken bij een aanschaf van een vrachtwagen. In zo’n kosten- en batenanalyse bepaal je wat de camion je gaat opleveren maar ook wel kosten je gaat krijgen. Zo zijn de aanschafkosten namelijk niet de enige kosten waar je rekening mee moet houden. Ook kosten zoals onderhoud, verzekering, brandstof, wegenbelasting en tolkosten moeten betaald gaan worden. Dit tel je dus nog eens op bij de aanschafkosten. Bij de baten kijk je naar wat de vrachtwagen kan en moet op gaan leveren. Het is natuurlijk een loze investering als de vrachtwagen niks oplevert voor je bedrijf. Hoe groter de vrachtwagen, hoe meer lading er gereden kan worden maar dan moet deze lading er uiteraard wel zijn. Is deze lading er niet? Dan staat de vrachtwagen stil en kan hij zichzelf niet gaan terug betalen.

De functionele eisen

De ene camion is de andere niet. Er zijn vrachtwagens die geschikt zijn voor het zware werk en dus zware lading kunnen vervoeren maar er zijn ook vrachtwagens die juist worden ingezet bij licht werk en dus lichte lading vervoeren. Daarnaast zijn er ook nog vrachtwagens met aanhangers en vrachtwagens die gevaarlijke stoffen mogen vervoeren. En of de keus nog niet groot genoeg is zijn er ook nog meerdere merken die vrachtwagens op de markt brengen. Kortom, een groot aanbod dus. Welke vrachtwagen je het beste kunt aanschaffen hangt dus af van de functionele eisen die je aan de camion stelt en uiteraard ook aan de hoogte van je budget.

Eenmaal het kostenplaatje en de functionele eisen in beeld? Dan kan er worden overgegaan tot eventuele koop mocht er een vrachtwagen aan alle twee de punten voldoen.